Un preot ORTODOX pazeste una dintre cele mai periculoase pesteri din Romania
Peştera Tăuşoare, una dintre cele mai fascinante peşteri din ţară şi o adevărată „minune a lumii” în ochii speologilor, este îngrijită de mai bine de 15 ani de un preot ortodox. Acesta nu are doar grijă de peştera pe care o cercetează speologi din întreaga lume, ci a şi transmis pasiunea sa fiului său, care a intrat prima dată în Tăuşoare pe când avea doar câţiva ani.
„Prima mea reacţie a fost «Dar eu sunt preot, cum să mă ocup eu de aşa ceva..?!», iar răspunsul a fost: «Şi ce dacă eşti preot? Care-i problema?!»”, precizează preotul.
Acesta spune că şi soţia sa îi „tolerează” pasiunea, susţinând că nu ştie ce vede la peştera aia, dar că se întoarce de acolo foarte fericit.
Iubirea pentru speologie, dezvoltată în Mangalia, la peştera Limanu
Pasiunea pentru aceste „minuni ale naturii” este însă mai veche. Aceasta a început în copilărie, la Mangalia. Prima „iubire” a fost preştera Limanu, considerată una dintre cele mai frumoase din ţară.
„Acolo am început ca şi copil, fiind în apropiere de locul în care m-am născut. Apoi, pasiuna a crescut, încet, încet, până când am ajuns la Tăuşoare. Am făcut Facultatea de Geografie, m-am specializat, am început o serie de cursuri şi nenumărate alte specializări adiacente necesare funcţiei, cursuri în speologie de custode în arie protejată, administrator de arii protejate, asistent comunicare în arii protejate...
” Pasiunea nebună pentru speologie a fost transmisă din generaţie în generaţie, aşa se face că şi Mihai, fiul de 21 de ani al preotului este speolog TSA 1. Nici nu se putea altfel, având în vedere faptul că Mihai „se joacă” în peşteră încă de când avea doar 5 ani.
Peştera Tăuşoare a fost descoperită în urmă cu 60 de ani de un profesor
Peştera Tăuşoare este situată în Munţii Rodnei, la o altitudine de aproape 1.000 de metri. Aceasta a fost descoperită în 1955, de către învăţătorul Leon Bârte.
Peştera, care este cea mai lungă din Carpaţii Orientali, cu galerii care se întind ăe aproximativ 17.000 de metri, a primit statutul de rezervaţie ştiinţifică datorită multitudinii elementelor cu ocurenţă rară în peşterile României sau chiar unicate în lume. Accesul în peşteră este permisă, însă doar pentru cercetare. Anual cercetători din întreaga lume vin în Munţii Rodnei pentru expediţii în Peştera Tăuşoare.
Click aici daca doriti sa cititi continuarea: Povestea preotului-speolog care păzeşte una dintre cele mai periculoase peşteri din România
Postează un comentariu