Un preot ORTODOX pazeste una dintre cele mai periculoase pesteri din Romania

Peştera Tăuşoare, una dintre cele mai fascinante peşteri din ţară şi o adevărată „minune a lumii” în ochii speologilor, este îngrijită de mai bine de 15 ani de un preot ortodox. Acesta nu are doar grijă de peştera pe care o cercetează speologi din întreaga lume, ci a şi transmis pasiunea sa fiului său, care a intrat prima dată în Tăuşoare pe când avea doar câţiva ani.


Privindu-l pe Crin Theodorescu la gura Peşterii Tăuşoare, echipat cu costumul său roşu şi cu casca aferentă, poţi jura că ai în faţă unul dintre cei mai pricepuţi speologi din ţară. Abia după câteva minute de conversaţie realizezi că ai în faţă, în realitate, un slujitor al Domnului şi mai apoi un speolog informează alternativenews.ro

Crin Theodorescu are 48 de ani şi este preot din anul 1991. Din anul 2000 acesta are şi un al doilea job: este custode al Peşterii Tăuşoare. În anul 2000 a decedat fostul custode al peşterii, iar reprezentanţii Muzeului Judeţean s-au apucat să caute în disperare un speolog priceput care poate să ia această mare responsabilitate pe umerii săi.

Atunci au auzit că la doi paşi de oraşul Năsăud este un „popă nebun” care vizitează peştera săptămânal şi ştie tot ce mişcă în ea. Şeful Muzeului de atunci nu a ezitat şi i-a propus pe loc preotului să aibă grijă de peşeră. 

„Prima mea reacţie a fost «Dar eu sunt preot, cum să mă ocup eu de aşa ceva..?!», iar răspunsul a fost: «Şi ce dacă eşti preot? Care-i problema?!»”, precizează preotul.

Cu această îndeletnicire a preotului s-au obişnuit şi oamenii din Luşca unde slujeşte.


„S-au obişnuit... La început a fost mai greu, pentru că făceam exerciţii şi antrenamente într-un nuc, în nucul din curtea casei parohiale. Dar s-au obişnuit cu ideea că eu sunt preotul care are grijă de peştera Tăuşoare”, spune preotul.

Acesta spune că şi soţia sa îi „tolerează” pasiunea, susţinând că nu ştie ce vede la peştera aia, dar că se întoarce de acolo foarte fericit. 

Iubirea pentru speologie, dezvoltată în Mangalia, la peştera Limanu 

Pasiunea pentru aceste „minuni ale naturii” este însă mai veche. Aceasta a început în copilărie, la Mangalia. Prima „iubire” a fost preştera Limanu, considerată una dintre cele mai frumoase din ţară. 

„Acolo am început ca şi copil, fiind în apropiere de locul în care m-am născut. Apoi, pasiuna a crescut, încet, încet, până când am ajuns la Tăuşoare. Am făcut Facultatea de Geografie, m-am specializat, am început o serie de cursuri şi nenumărate alte specializări adiacente necesare funcţiei, cursuri în speologie de custode în arie protejată, administrator de arii protejate, asistent comunicare în arii protejate...

” Pasiunea nebună pentru speologie a fost transmisă din generaţie în generaţie, aşa se face că şi Mihai, fiul de 21 de ani al preotului este speolog TSA 1. Nici nu se putea altfel, având în vedere faptul că Mihai „se joacă” în peşteră încă de când avea doar 5 ani. 


Peştera Tăuşoare a fost descoperită în urmă cu 60 de ani de un profesor 

Peştera Tăuşoare este situată în Munţii Rodnei, la o altitudine de aproape 1.000 de metri. Aceasta a fost descoperită în 1955, de către învăţătorul Leon Bârte.

Peştera, care este cea mai lungă din Carpaţii Orientali, cu galerii care se întind ăe aproximativ 17.000 de metri, a primit statutul de rezervaţie ştiinţifică datorită multitudinii elementelor cu ocurenţă rară în peşterile României sau chiar unicate în lume. Accesul în peşteră este permisă, însă doar pentru cercetare. Anual cercetători din întreaga lume vin în Munţii Rodnei pentru expediţii în Peştera Tăuşoare. 
Click aici daca doriti sa cititi continuarea: Povestea preotului-speolog care păzeşte una dintre cele mai periculoase peşteri din România
Distribuiți articolul:
Un produs Blogger.