Biserica ortodoxă sârbă refuză să participe la sinodul pan-ortodox din Creta. Atacă BOR privind românii din Timoc

Sfântul Sinod al Patriarhiei Serbiei a publicat, recent, o scrisoare, care a fost transmisa atat Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I, cat si tuturor Bisericilor Ortodoxe locale (inclusiv Bisericii Ortodoxe Romane), in care au fost amintite dezacordurile care au dus la decizia acesteia de a nu mai participa la Sfantul si Marele Sinod Panortodox din Creta si de a solicita o reuniune presinodala (deja propusă de Patriarhia Moscovei, dar refuzata de Constantinopol), in vederea rezolvarii conflictelor (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).


Textul scrisorii prevede:

“… Consideram inutil să mai declaram, cu cât de multa speranța, dedicare sinceră și contribuție, Biserica noastra participă la pregătirea Sfântului si Marelui Sinod Panortodox.

Cu toate acestea, avand in vedere:

1. nemulțumirile și remarcile critice ale unor Biserici locale, la adresa proiectelor de document pentru Sfantul si Marele Sinod Panortodox (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe);
2. hotărârea definitivă a Patriarhiei Antiohiene și a Bisericii Bulgare, de a se abține de la participarea la Sfantul si Marele Sinod Panortodox (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe);
3. faptul ca problemele în relația și părtășia dintre Biserici:

– Ierusalim – Antiohia, privind jursidictia asupra Qatar-ului e)
– tensiunile dintre Biserica Ortodoxa Sarba si Patriarhia Română, care sunt mai greu de depășit, din cauza creării unei eparhii paralele în estul Serbiei, ceea ce duce la încetarea comuniunii liturgice și canonice între cele două Biserici surori învecinate, în cazul în care problemele de mai sus nu au fost rezolvate,
și așa mai departe… nu vor fi discutate și rezolvate în timpul Sfantului si Marelui Sinod Panortodox, fiind amânate pentru perioada post-Sinodală;

4. Lipsa voinței Bisericii noastre mama, de la Constantinopol, de a primi cel puțin una dintre propunerile Bisericii noastre, care să fie incluse pe ordinea de zi a Sfantului si Marelui Sinod, care au fost formulate în ultimii doi ani.

Fără a ne dori asta, suntem forțați, dar constransi de responsabilitatea pastorală și eclesiastică, să Va informam, pe Sanctitatea Voastră și Sfântul Sinod, că Biserica noastră percepe ca fiind dificila participarea la sedinta Sfantului si Marelui Sinod Panortodox și sugerează ca aceasta să fie amânată pentru o perioada de timp, astfel incat, în curând, cu ajutorul lui Dumnezeu, adunarea din Creta sa fie vazuta ca o adunare pre-Sinodala panortodoxa, în scopul pregătirii mai bune si echitabile și al îmbunătățirii textelor sale, sau cel mult ca acestea să fie analizate intr-o faza inițială a procesului sinodal, urmand ca, între timp, sa fie finalizate, în faza următoare, după ce au fost eliminate divergentele și s-au realizat unitatea și consensul în Biserică.

Astfel, cu ajutorul lui Dumnezeu, roada Sinodului va fi mărturisirea curată a credinței si speranței și a mesajului mântuitor al lui Hristos, adresat noua, tuturor, si nu va duce, Doamne ferește, la apariția unor noi diviziuni și schisme sau intâlniri parabisericești, sub pretextul unui zel fals și a unui efort de a proteja Ortodoxia”.

Pana la aceasta ora, Patriarhia Romana nu a facut comentarii pe aceasta tema, desi, la sfarsitul lunii trecute, Biserica Sarba ameninta deja ca va rupe toate legaturile (comuniunea) cu BOR.

Sârbii sunt deranjați de controlul românilor din Timoc de către BOR.

Sursa: NapocaNews
Distribuiți articolul:
Un produs Blogger.