Judecata Lui Dumnezeu? Atac armat în SUA Oficial: "Este terorism". Bilanț dramatic: 50 de persoane, ucise într-un club gay.

Cel puțin 50 de persoane au murit și alte 42 sunt rănite după ce un bărbat a deschis focul în noaptea de sâmbătă spre duminică într-un club frecventat de homosexuali din Orlando, Florida. Atacatorul este și el mort. Este vorba despre un atac terorist, anunţă forţele de ordine, în vreme ce tatăl criminalului a încercat să sugereze că motivația crimei ar fi de fapt homofobia fiului său.


ACTUALIZARE Teroriştii Statului Islamic au revendicat duminică atacul armat din clubul de noapte al comunităţii gay din metropola americană Orlando, în care au pierit 50 de persoane şi au fost rănite alte 53. Potrivit agenţiei de presă a ISIS, Omar S Mateen este unul dintre jihadiştii grupării teroriste, scrie Reuters.

”Atacul armat care a lovit un club de noapte gay din oraşul Orlando şi care a lăsat în urmă peste 100 de morţi şi răniţi, a fost comis de un luptător ISIS”, se arată în mesajul publicat de Amaq.

ACTUALIZARE Potrivit CNN, atacatorul a sunat la 911 cândva înainte sau după momentul inițial al atacului și, în timpul convorbirii, a jurat credință Statului Islamic și a amintit de atentatorii de la Boston, frații Țarnaev.

E încă neclar dacă atacatorul a luat înainte legătura cu organizația teroristă sau a acționat singur.

Potrivit Fox News, care citează surse nenumite, FBI ar fi deschis anterior un dosar pe numele lui Mateen.

ACTUALIZARE
Poliția din Orlando, Florida, a anunțat că bilanțul atacului a crescut dramatic la 50 de morți.

Autorul atacului este Omar Mateen, cetățean american de origine afgană, născut în 1986, potrivit posturilor de televiziune CBS și NBC, preluate de AFP.


ACTUALIZARE: 
Atacatorul a fost identificat. Conform polițiștilor, este vorba despre un cetățean american în vârstă de 30 de ani, care locuia în statul Florida. Părinții săi ar trăi în Afghanistan. FBI încearcă să creeze profilul acestui agresor ca să afle cum și-a procurat armele.

Atacatorul ar fi avut "inclinatii spre ideologia islamista radicala", sustine un reprezentant FBI, luand in considerare ipoteza unui atac terorist, potrivit BBC News.

Tatăl suspectului a vehiculat o altă motivație a crimei în masă, cea a urii față de homosexuali.

Autorul atacului armat dintr-un club de noapte din Orlando, Florida, frecventat de homosexuali, este mort, a anunțat duminică poliția pe contul său de Twitter, relatează AFP, Reuters și DPA, citate de Agerpres.

"Atacul armat de la Pulse: persoana care a tras în club a murit", a postat poliția pe contul său de Twitter, la circa patru ore după începerea atacului. Potrivit Reuters, autorul atacului armat a fost găsit mort în interiorul clubului.Cu câteva minute anterior poliția a postat informația că poate "confirma că este o situație cu numeroase victime", fără a preciza dacă este vorba despre morți sau răniți. Anterior, media furnizaseră un bilanț de până la 20 de răniți prin împușcare în urma atacului armat.

Potrivit martorilor, atacul armat a început în jurul orei locale 02.00 duminică dimineață, poliția fiind chemată în scurt timp la fața locului. Un martor care se afla în interior la momentul atacului a spus că s-au tras în jur de 40 de gloanțe.

Această nouă dramă din Orlando are loc la mai puțin de 48 de ore după ce o tânără cântăreață americană a fost și ea împușcată mortal după un concert. Christina Grimmie, fostă candidată la "The Voice", a fost împușcată mortal în timp ce semna autografe la finalul unui concert desfășurat la Plaza Live, situat la mai puțin de 5 km de clubul Pulse.


"În jurul orei 02.00 (06.00 GMT), cineva a început să tragă. Oamenii s-au aruncat la pământ", a declarat pentru Sky News unul dintre clienții clubului, Ricardo Negron.

"Cred că a atras în aer pentru că am văzut sticla de la lămpi căzând. A fost o scurtă pauză în aceste împușcături și unii dintre noi au putut să se ridice și să fugă afară", a adăugat el.

Martorul a spus că a auzit "tiruri non-stop" timp de un minut. "Cu siguranță erau oameni răniți sau mai grav", a mai spus Negron.Potrivit mai multor relatări, atacatorul ar fi încă în interiorul clubului și ar avea ostatici. Un alt martor care a auzit împușcăturile în timp ce ieșea din club și a plecat în grabă de la fața locului susține că în jur de 70 de mașini de poliție au venit la locul incidentului armat.

O postare pe pagina de Facebook a clubului din jurul orei 02.00 avertizează pe "toată lumea să iasă din clubul Pulse și să fugă".
Distribuiți articolul:
Un produs Blogger.