Mitropolitul Kalistos Ware: Marele Sinod trebuie sa fie amanat

In ultimele minute, RIA Novosti i-a solicitat un interviu Mitropolitului Kallistos (Timothy) Ware de Diokleia, despre situatia Sfantului si Marelui Sinod Panortodox, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.


Conform spuselor Mitropolitului, Sfantul si Marele Sinod Panortodox ar trebui sa fie amanat, pentru "cel mai bun moment", intrucat fără Bisericile care au refuzat sa participe la acesta, ar fi ciudat sa se mai tina la data programata.

Kaliistos Ware este un teolog de renume mondial, al Bisericii Ortodoxe din Constantinopol, profesor al Universitatii Oxford.

Va reamintim ca, pana in prezent, Biserica Ortodoxa a Bulgariei, cea a Antiohiei, cea Sarba si cea a Georgiei, au refuzat să participe la Sfantul si Marele Sinod, intrucat problemele semnalate de acestea, nu au fost luate in considerare de Patriarhia de Constantinopol.
Potrivit Mitropolitului, in aceste circumstante, Sinodul din Creta "ar putea fi o intalnire, dar nicidecum un Sfant si Mare Sinod fructuos".
"Sinodul poate consolida unitatea ortodoxă. Suntem o singură Biserică, dar diferite Patriarhii și Biserici, izolate una de alta" - a mai spus ierarhul Patriarhiei de Constantinopol.

Acesta a mai amintit doua probleme fundamentale, care trebuie sa fie tratate in cadrul Sfantului si Marelui Sinod Panortodox.
Prima problema, in viziunea ierarhului, ar fi situatia diasporei, unde există mai multe jurisdicții paralele, iar în orașe, precum New York-ul sau Londra, spre exemplu, există mai mulți episcopi ortodocși, ceea ce, "din punct de vedere canonic este gresit, pentru că într-un singur loc ar trebui să existe doar un singur episcop".

Facand referire la cea de-a doua problema pe care acesta o vede importanta, ecumenismul, Mitropolitul Kallistos a amintit:
"Trebuie să ajungem la un consens privind ecumenismul, sa vedem care este poziția noastră ortodoxă in dialogul nostru cu alți creștini".

Sursa: lonews.ro 
Distribuiți articolul:
Un produs Blogger.