Presiuni ecumeniste asupra participantilor la Marele Sinod

Declarație a Fraternității Ortodoxe din Europa de Vest, privitoare la organizarea Sfântului si Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe. Declaratia a fost semnata, la Bruxelles, sub presedintia IPS Arhiepiscop Ioan de Charioupolis:"De la începutul întâlnirilor pre-sinodale, Fraternitatea Ortodoxă din Europa de Vest a contribuit la pregătirea Sfântului si Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, atât prin activitățile proprii, cat si prin trimiterea de experți pe langa delegațiile oficiale ale Bisericii. In iunie 2016, așteptăm cu nerăbdare viitorul Sinod, dupa cum au sperat fondatorii miscarii noastre.

Printre deciziile pe care Biserica noastră le va adopta in cadrul Sinodului, figureaza si angajamentul acesteia in dialogul cu alți creștini. Documentul pregătitor pe care l-am putea vedea, pare să răspundă în mod adecvat experienței și aspirației multor comunități și credincioși ortodocși din Europa de Vest, care sunt unii dintre cei mai apropiati de alți creștini.

Am citit cu uimire și cu tristețe repunerea in discutie, în ultima vreme, de către delegațiile anumitor Biserici autocefale, a acestui angajament ecumenic esențial al Bisericii noastre Ortodoxe, precum și negarea caracterului eclesial al Bisericilor Ortodoxe Orientale, Catolice, Anglicane și Protestante.

Noi le cerem părinților noștri în credință, episcopii Bisericii, să ia în considerare experiența benefică a întâlnirilor noastre cu alți creștini din Occident: fundamentele eclesiologice amplu demonstrate de teologia ortodoxă în secolul 20 subliniază faptul că surorile si fratii nostri ortodocsi din Rasarit, catolici, anglicani și protestanți sunt membri ai singurei Biserici a lui Hristos, ale cărei granițe nu se pot distinge pe deplin în istorie; deceniile de schimburi si experienta fratietatii ne-au permis să capatam experiență.

Speranța noastră se indreapta, in special, catre președintele Sinodului, Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, ca acesta sa-si incurajeze colegii, pe calea pe care el însuși a urmat-o întotdeauna, de la începutul episcopatului său".

Sursa: lonews.ro 
Distribuiți articolul:
Un produs Blogger.