Redactarea mesajului Marelui Sinod pan-ortodox, fără delegații Bisericii Ruse. Ce va face patriarhul Kirill?

Începe redactarea mesajului Marelui Sinod, fara delegatii Bisericii RuseMitropolitul Emanuel al Franței, din Patriarhia Constantinopolului, care prezidează Comitetul de Redactare a Mesajului Sfantului si Marelui Sinod Panortodox, și reprezentanții altor Biserici Ortodoxe locale au oficiat Sfânta Liturghie la Sarbatoarea Înălțarii Domnului, joi, în Creta, și au deschis lucrarile legate de mesajul menționat, conform Ria Novosti, care citeaza publicatia greceasca Amen.


Conform unei declaratii facute dupa slujba, de catre Mitropolitul Emmanuel, citata de publicatia frantuzeasca Orthodoxie, Sinodul Pan-ortodox trebuie sa “sublinieze datoria și responsabilitatea Ortodoxiei față de om și societate, în vremurile noastre dificile. Există speranță și lumină”, informeaza LoNews.

Potrivit președintelui Comitetului, contactele cu Bisericile din Bulgaria și Antiohia, care au refuzat să participe la Consiliul Pan-ortodox, continuă.

După cum a declarat, în continuare, Mitropolitul Emmanuel, într-un interviu acordat ziarului “Ethnikios kyrix”, refuzul Patriarhiei din Bulgaria a fost neasteptat, din moment ce insusi Patriarhul Neofit semnase textele, în diferite etape ale procesului de pregătire, și participase la decizia convocarii Sfantului si Marelui Sinod Pan-ortodox.

“Nu stim ce s-a întâmplat, incat Sinodul Bulgariei a luat decizia bruscă de a nu participa la Sinod”, a spus Mitropolitul Emmanuel.

El și-a exprimat speranța, că “bunul simț va prevala” și că “Bisericile vor participa la Sinod”.

Metropolitul a mai spus, de asemenea, că “totul merge bine”, din punct de vedere financiar, și că fondurile “au fost deja asigurate”.

El a adăugat că cheltuielile legate de desfășurarea Sinodului “nu ar depăși 2,5 milioane $”.

La rândul său, președintele Departamentului pentru Afaceri Externe al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, nu s-a deplasat in Creta pentru a participa la redactarea mesajului Sfantului si Marelui Sinod Pan-ortodox.

Noi considerăm ca, pentru Biserica Ortodoxă Rusă, ar fi fost inoportuna participarea, dat fiind faptul că mai multe Biserici Ortodoxe s-au pronuntat pentru amânarea Sinodului programat în 16-26 iunie 2016, aminteste publicatia frnatuzeasca, citand surse ale Bisericii Ortodoxe Ruse, contactate de agenție de stiri RIA Novosti.

“Arhiepiscopul Ilarion se afla în Moscova. Tinand cont de faptul că multe Biserici consideră ca fiind nepotrivit să trimită delegați, care sa ia parte la redactarea mesajului Sfantului si Marelui Sinod Pan-ortodox, intrucat exista întrebări fundamentale nerezolvate, cu privire la însăși posibilitatea tinerii Sinodului, Biserica Ortodoxă Rusă consideră, de asemenea, ca ar fi rau ca reprezentantul său s aparticipe”, a declarat sursa, contactata de RIA Novosti.

Potrivit acesteia, pe data de 9 iunie 2016, era de așteptat ca reprezentanții Bisericilor Ortodoxe locale să înceapă pregătirea mesajului, în Creta.

Va boicota deschiderea lucrărilor Sinodului Panortodox, patriarhul Kirill? E greu de răspuns. Probabil că nu, deşi tocmai i-a trimis o epistolă severă Patriarhului Ecumenic, în care repetă obiecţiile de ultim moment ale Bisericii Ortodoxe Bulgare.

Mai slab de înger, Bartolomeu I se va strădui să-i împlinească dorinţele. Ţine prea mult să-şi încununeze slujirea cu acest eveniment major, ca să nu fie dispus la sfinte compromisuri.
Distribuiți articolul:
Un produs Blogger.