ROADELE ECUMENISMULUI LA ROMÂNI: Peste 1000 teologi și intelectuali români – și alții au semnat o scrisoare deschisă/petiție de susținere a Sinodului tâlhăresc ce va avea loc în insula Creta

Scrisoarea a fost lansată pe 9 iunie și publicată în 11 limbi printre care și japoneza și chineza. Iată textul:


Romanian Translation:

Scrisoare Deschisă a Teologilor Creștini Ortodocși din întreaga Lume, către Sfântul și Marele Sinod din Creta

Subsemnații, un grup internațional de academici ortodocși, adresează această scrisoare conducerii Bisericii Ortodoxe, tuturor creștinilor ortodocși din lume și tuturor binevoitorilor. Scriem pentru că suntem profund îngrijorați pentru Biserica noastră, a cărei unitate face vizibilă pentru întreaga omenire noua viață în Hristos (?!). Ne rugăm ca Sinodul ce se apropie, care este atât de mult așteptat și a cărui pregătire a luat atâta vreme, să rodească roadele Duhului, dintre care primul este unitatea panortodoxă. De aceea, sprijinim acordul conducătorilor ortodocși, anunțat public la Adunarea Panorotodoxă din ianuarie 2016, de a se aduna la Sfântul și Marele Sinod, în Creta, la jumatatea lui iunie, 2016.

Credem că nu există piedici de nedepășit pentru ca Sinodul să înceapă în iunie, în pofida importantelor întrebări puse în legătură cu documentele pregătite pentru Sinod și procedura sinodală. Suntem de acord în privința justeții unor întrebări, precum cererea de a rediscuta documentele pregătite pentru Sinod. Suntem de acord, de asemenea, că există multe alte chestiuni legate de Biserică în secolul douzeci și unu, care solicită atenție din partea întregii Ortodoxii în viitor.

Cu toate acestea, suntem convinși că, astăzi, ca și în trecut, cea mai bună cale pentru a rezolva probleme importante este Sinodul. A amâna Sinodul încă o dată înseamnă a eșua în privința principiului sinodalității la scară globală. Nimeni nu poate aștepta ca Sinodul să rezolve toate chestiunile importante și să vindece toate disputele jurisdicționale în doar zece zile. Dar sperăm că acest Sinod va fi începutul procesului de vindecare și că va inaugura o nouă eră a sinodalității globale și a unității. Reprezentanții Bisericilor Ortodoxe care vor să împiedice lucrările Sinodului prin alte și alte amânări nu trebuie să intimideze majoritatea conducătorilor ortodocși care doresc să rămână credincioși hotărârii de a ține Sinodul de sărbătoarea Cincizecimii a acestui an. În secolul trecut, Biserica Ortodoxă a dat mărturie lumii prin bogata sa moșternire teologică și prin sângele noilor martiri (care martiri, nu au fost trecuți, nici unul, în rândul sfinților de către BOR – n. adm.). Sfântul și Marele Sinod ne dă posibilitatea de a începe o nouă fază a mărturiei ortodoxe (?!). Și de vreme ce ochii întregii lumi sunt asupra Bisericii Ortodoxe, îi îndemnăm pe toți conducătorii noștri să dea ascultare chemării Duhului (CARE DUH? – n. adm.) la unitate sinodală.

Sursa: change.org Scrisoarea este lăudată pe site-ul Patriarhiei Române:

Peste 1000 de intelectuali ortodocşi susțin Sfântul şi Marele Sinod


Sursa: danielvla
Distribuiți articolul:
Un produs Blogger.