Comunitățile de homosexuali și lesbiene câștigă teren. Vor avea sprijinul ONU. Decizie istorică

Comunitățile de homosexuali, bisexuali, lesbiene și transexuali (LGBT) câștigă tot mai mult teren și au obținut o victorie puternică, dar și o decizie istorică după ce au făcut un lobby insistent ca vocea lor să fie auzită.


Consiliul ONU pentru drepturile omului a convenit joi, 30 iunie, să numească un expert independent care să ajute la protejarea persoanelor lesbiene, gay, bisexuale și transgender (LGBT) din întreaga lume împotriva violențelor și discriminărilor. Acest nou post de expert al ONU, care urmează a fi ocupat, va avea un mandat de trei ani. După o dezbatere încinsă care a durat aproape patru ore, Consiliul, din care fac parte 47 de state, a depășit obiecțiile puternice exprimate de Arabia Saudită și de alte țări musulmane și a adoptat o rezoluție în acest sens susținută de Occident. Rezoluție a trecut cu 23 de voturi pentru, 18 împotrivă și șase abțineri. Cel mai probabil, România a votat pentru înființarea acestui post, în timp ce Rusia s-a opus.

Mexicul, care s-a aflat în fruntea statelor latino-americane susținătoare ale măsurii, a transmis că zeci de mii de persoane sunt expuse la violență și discriminare din cauza orientării lor sexuale sau a identității de gen. ‘Să ne amintim de Orlando”, le-a spus ambasadorul mexican Jorge Lomónaco celorlalți delegați, făcând referire de la masacrul soldat cu 49 de morți dintr-un club de noapte gay din Florida la 12 iunie. „Haideți să oferim speranță pentru milioane de persoane”, a adăugat el. SUA și principalele state europene au susținut rezoluția, în timp ce China, Rusia și 16 state africane și predominant musulmane au respins-o. India, Africa de Sud și Filipine s-au numărat printre statele care s-au obținut.


Sursa: sokant.ro
Distribuiți articolul:
Un produs Blogger.