Marele Sinod din Creta: Ambitiile Patriarhului Bartolomeu nu se potrivesc cu realitatea

In ultimele ore, agentia Interfax a publicat un interviu acordat de Prof. Alexei Svetozarski, de la Academia Teologica din Moscova, pornind de la pretentia politicenilor ucraineni - exprimata si transmisa Patriarhului Ecumenic Bartolomeu (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe) 


in ultimele zile - de acordare a autocefaliei pentru Biserica Ortodoxa necanonica a Ucrainei. Va reamintim ca, in prezent, singura Biserica Ortodoxarecunoscuta canonic a Ucrainei este cea aflata sub Patriarhia Moscovei informează Lăcașuri Ortodoxe


Marele Sinod din Creta: Ambitiile Patriarhului Bartolomeu nu se potrivesc cu realitatea


In cadrul interviului, dupa ce a explicat ca, in cazul Ucrainei, este vorba doar despre "o interferență politică clară" profesorul a atins si problema Sfantului si Marelui Sinod Ortodox din Creta.

"Există o interferență politică clară și un proiect politic, ceea ce va duce la un colaps, deși pot exista oameni care sa spere in această idee. Dar noi sperăm căPatriarhia de Constantinopol va fi rezonabila in abordare, în ciuda situației critice a Sfantului si Marelui Sinod Pan-ortodox,(...) pentru a preveni ceea ce s-ar putea transforma într-un dezastru pentru mulți ortodocși din Ucraina".


Marele Sinod din Creta - o simpla conferinta a episcopilor


In continuare, acesta a amintit, vizavi de solicitarea apolitica a Ucrainei si legatura pe care aceasta solicitare o are, in mod evident, cu Marele Sinod din Creta:

"Sinodul Pan-ortodox nu a avut succes. Rezultatul a fost o conferință a episcopilor, chiar daca ei purtau cel mai înalt rang. Dar noi știm că Primatii, în tradiția ortodoxă, sunt doar primii între egali" - amintind ca "totul, desigur, pleaca de la ideea Constantinopolului, de Patriarh Ecumenic, care s-a născut destul de târziu, în secolul al XIX-lea".

"Aici avem o înțelegere diferită, iar acesta este unul dintre motivele pentru care această reuniune a Marelui si Sfantului Sinod nu a putut avea loc. Noi vedem existența Bisericii Ortodoxe, ca pe o uniune frățească a Bisericilor Ortodoxelocale individuale, in care aspectele problematice ar trebui sa fie tratate împreună, și nu la dictarea "Papei din Rasarit", mai ales că un Papa este foarte mic, o caricatura cu cateva demnitati și stimat. Ambițiile Patriarhului Constantinopolului nu corespund situatiei reale".


Marele Sinod din Creta - Biserica Greaca a boicotat intalnireaIn ce priveste documentele adoptate de Sfantul si Marele Sinod din Creta, acesta a amintit:


"Am avut o experiență interesantă, atunci când, în 1948, a avut loc o întâlnire a șefilor și reprezentanților Bisericilor Ortodoxe, la Moscova. Aceasta a fost pusa la cale de către Stalin, nu numai ca un Sinod Pan-ortodox, dar incluzand, totodata, Biserici non-calcedoniene.

În realitate, nu s-a întâmplat nimic. Nu au fost adoptate documente importante, si dupa cum si aici Biserica Greacă a boicotat de fapt întâlnirea, nici acolo nu s-a putut tine cont de reglementări ca fiind obligatorii. Același lucru se va întâmpla si aici.

Cred că, în general, de la început nu ar fi trebuit să se vorbeasca despre un forum in Sinodul din Creta. El insuși a stabilit o ordine de zi neglijabilă, deoarece problemele cu adevărat urgente, care s-au acumulat în lumea ortodoxă, pur și simplu nu au fost incluse: decat extinderea unor ambiții, profitând de situația politică generală din lume".


Marele Sinod din Creta: influente ale elitelor occidentale, asupra Patriarhului Bartolomeu


Intrebat despre numeroasele dezbateri pe tema existentei unei influențe a elitelor occidentale asupra Patriarhului Constantinopolului si despre atracția lui față de Occident, profesorul a continuat:

"Putem vorbi despre o orientare aparentă a Patriarhiei de Constantinopol catre anglo-saxoni, o atracție inexplicabila pentru o persoană ortodoxă in raport cu Roma. Oricine poate introduce pe motorul de căutare, pe Internet, "Patriarhul Bartolomeu", si pur si simplu ii va aparea ca el vrea sa slujeasca cu Papa. Au citit impreuna, până în ultimul moment, Evanghelia, Crezul, dar nu s-a impartasit cu Papa. Este destul de inexplicabil, pentru Patriarhul Constantinopolului - prima persoana de la care noul Papa a primit felicitări în Piața San Pietro, chiar în timpul întronizarii. Nu cred că ar trebui facut prea mult caz, dar nici nu cred ca ar trebui neglijat".

Distribuiți articolul:
Un produs Blogger.