Mitropolitul Clujului trage un semnal de alarmă: ”Să ne străduim să oprim căderea spirituală a Europei”

Atentatele teroriste şi războaiele pun în pericol identitatea spirituală a oamenilor, salvarea presupunând apropierea de Dumnezeu şi o viaţă spirituală normală, a spus, la Nicula, mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, citat de corespondentul MEDIAFAX.


IPS Andrei a afirmat, luni, în cadrul predicii rostite la Mănăstirea Nicula, că un alt pericol pentru oameni este pierderea credinţei, spunând că „neamurile pier nu atunci când îşi pierd fiinţa statală, ci atunci când îşi pierd identitatea culturală, sufletul lor”.

„Atentatele teroriste şi războaiele sunt prezente, din nefericire, în zilele noastre. Chiar dacă, noi, românii, avem, din harul lui Dumnezeu, pace, în bătrâna noastră Europă sunt atentate teroriste şi în lume războaie. Cu predilecţie în Orientul Mijlociu şi în Asia, creştinii sunt ţinta agresiunilor expulzărilor şi masacrelor, bisericile şi mănăstirile sut distruse, dispărând odată cu ele o cultură bimilenară. (…) Un alt pericol este pierderea credinţei, neamurile pier nu atunci când îşi pierd fiinţa statală, ci atunci când îşi pierd identitatea culturală, sufletul lor. Atentatele teroriste, războaiele pun în pericol indentitatea spirituală a oamenilor. Din nefericire, aceste necazuri sunt prezente în lume de când omul a căzut în păcat, la obârşie stă păcatul. Cortegiul de suferinţe ce ne agresează au obârşia în păcat, iar salvarea presupune apropierea de Dumnezeu şi o viaţă spirituală normală”, a spus mitropolitul Clujului.

Acesta a criticat slaba reacţie a comunităţii internaţionale când sunt ucişi mii de creştini, sunt dărâmate biserici şi mănăstiri iar mulţi oameni sunt obligaţi să plece în pribegie, părăsindu-şi locuinţele.

„În virtutea unei corectitudini politice, Europa nu mai face referire la rădăcini, până nu este prea târziu să ne străduim să oprim căderea spirituală a Europei. Fără a fi panicarzi, este bine să ne punem întrebarea dacă nu datorită acestei stări de lucruri îngăduie Dumnezeu să fie atâtea atentate teroriste, atâtea războaie, atâtea distrugeri de valori spirituale şi de bunuri materiale?”, a afirmat înaltul ierarh ortodox.

Potrivit acestuia, după cele două războaie mondiale din secolul trecut, expresie a păcatelor oamenilor, „fondatorii UE s-au gândit să creeze un spaţiu al păcii şi al prosperităţii şi îşi propuneau să salveze Europa, care are obârşie creştină, păstrându-i valorile”.

„Părinţii fondatori, Konrad Adenauer, Alcide de Gasperi şi Jean Monnet, au căutat un steag reprezentativ pentru comunitatea ce o creau şi s-au inspirat din Scriptură. Sub oblăduirea Maicii Domnului a fost pusă Europa, steagul este albastru, pentru că albastru este culoarea Maicii Domnului, iar cele 12 stele îi reprezintă pe cei 12 apostoli, pentru că religia creştină, pe care ei au propovăduit-o, este religia Europei”, a subliniat IPS Andrei.

Mitropolitul Clujului a adăugat că omul a ajuns rob al păcatului, este individualist, egoist, şi iubitor de sine, ar dori să posede totul pentru sine, iar când cel de lângă el prosperă şi el este plin de invidie.

“Oamenii pătimaşi se războiesc pentru orice, pentru bunuri materiale, pentru plăcerile ce şi le pot procura cu ele şi pentru demnităţi şi putere. Este teribilă lupta pentru bunuri şi pentru putere, nu se mai termină. Mai ales pe tărâm politic. Confruntarea de idei ar trebui să fie elegantă dar nu e aşa. Iar în ce priveşte dorinţa de a acumula bunuri materiale şi bani, aceasta nu are limite. Corupţia este flagelul greu de eradicat. Iar dacă este vorba de atentatele teroriste şi de războiele ele se duc cu arme. Cine le oferă arme şi pentru ce? Pentru a câştiga bani, chiar cu preţul catastrofelor ce se declanşează, producătorii şi traficanţii de arme fac lucrurile acestea. Trăim într-o societate dezbinată şi fracturată de păcat, atât la noi în România, unde din fericire este pace, cât şi în toată lumea, încercată de atentate teroriste şi de războaie”, a afirmat IPS Andrei.

Acesta a adăugat că salvarea poate veni de la Isus Hristos şi Maica Domnului, ocrotitoare a României şi a Europei întregi, care este chemată în rugăciuni de mulţimile de credincioşi în această zi de sărbătoare.

SURSA: gandul.info
Distribuiți articolul:
Un produs Blogger.