Există sau nu există Dumnezeu? Răspunsul istoricului Neagu Djuvara. Nu mai are nimic de ascuns, doar de oferit

Neagu Djuvara a trecut pragul a o sută de ani de viață. Nu mai are nimic de ascuns, doar de oferit. Confesiunile sale despre cele mai importante dileme ale vieții stau mărturie. Care este relația profesorului Neagu Djuvara cu Dumnezeu?


„Eu sunt tăiat pe din două. Adică este omul care crede profund, instinctiv în Dumnezeu, omul care se roagă de cel puțin două ori pe zi, având convingerea că dialogul cu Dumnezeu este indispensabil. Și mai este omul raționalist, istoricul, care nu înțelege noima multor explicații din dogme”, s-a confesat Djuvara.

„Ce dovadă ai că există Dumnezeu? Nici una!”

„Eu sunt foarte religios. Mă rog dimineața, mă rog seara, mă rog pe stradă când merg, umblu pe stradă citindu-mi în cap Psalmul 50 al lui David, îl știu pe dinafară. Am impresia că tot ce mi s-a întâmplat în viață îmi vine de undeva de sus... O să mă întrebați: ce dovadă ai că există Dumnezeu? Nici una! (...) Cred într-o forță care ordonează, care mă vede și la care mă rog. Sunt de felul meu bisericos...Am avut o viață dificilă, care m-a trimis deseori la biserică să mă rog, să mă liniștesc, să mă spovedesc sau să cer un sfat bun de la un preot”.


Astfel de mărturii interesante au fost îngrijite de Editura Humanitas și adunate într-o carte deosebită - „444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara”. Volumul a apărut cu prilejul sărbătoririi a 100 de ani de viață a respectatului istoric.


Distribuiți articolul:
Un produs Blogger.