Preotul Constantin Necula: "Eu nu-mi pot acuza poporul de fanatism. Ferească Dumnezeu de explozie!"

La un an după #Colectiv, societatea românească s-a polarizat pe tema revizuirii unui paragraf din Constituție. Coaliția pentru Familie, care spune despre sine că s-a coagulat în jurul "unei inițiative civice fără personalitate juridică, neafiliată confesional și independentă de orice partid politic", a adunat 


3 milioane de semnături pentru organizarea unui referendum care vizează modificarea alineatului 1 al articolului 48 din Constituție:

"(1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".

Varianta dorită de Coaliţie ar statua căsătoria liber consimțită între "un bărbat și o femeie".

Disputa dintre cei care spun că apără familia tradițională și cei care susțin drepturile minorităților sexuale s-a "talibanizat". Pozițiile sunt ireconciliabile: nu există o minimă îngăduință față de opiniile celuilalt.

Din comitetul de inițiativă al Coaliției pentru Familie face parte și preotul ortodox Constantin Necula, conferențiar universitar la Facultatea de Teologie "Andrei Șaguna" din Sibiu și doctor în teologie, cu specializarea Catehetică-omiletică și pedagogie creștină.

E cel care a ieșit în mijlocul protestatarilor după tragedia din 30 octombrie 2015, pentru a încerca să înțeleagă de ce scandează împotriva Bisericii.

Preotul Constantin Necula susține conferințe în toată țara și face săli pline. Recent, a mers la Cluj să sprijine strângerea de fonduri pentru casa memorială a lui Iuliu Maniu de la Bădăcin (județul Sălaj).

Câteva zile mai târziu, ne-a acordat un interviu în care și-a expus punctul de vedere. Cu încrâncenare, uneori, pentru că dincolo de reverendă se află, totuși, un om.

"Pierdem atâta timp și energie în a combate niște clișee. Când ar trebui să construim autostrade duhovnicești, suntem obligați să ne mulțumim cu câteva borduri".

Am vorbit cu părintele Constantin Necula despre câteva dintre aceste clișee, imperativul modificării Constituției, dar și despre hărțuirea Bisericii sau girul dat de Preafericitul Daniel pentru masteratul în teologie al Elenei Udrea.

"Închiderea Bisericii față de... Ăsta e unul dintre clișee. Ne-au acuzat atâția ani că e vai de noi cu frica de Dumnezeu, că Biserica propovăduiește frica de Dumnezeu. Dar sunt clișee, noi murim între clișee. Toată roata asta a informației noastre se blochează în niște clișee, marea majoritate de doi bani."

Continuarea pe pressone.ro 

Distribuiți articolul:
Un produs Blogger.